Wat is Skills Juniors?

Skills Juniors zijn vakwedstrijden voor scholieren in groep 7 en 8 van de basisschool. Skills Juniors bestaat uit beroepsoriëntatie op school en een spannend kampioenschap. Tijdens het kampioenschap doorlopen de leerlingen een parcours met korte wedstrijden. Dit zijn speelse opdrachten gekoppeld aan kansrijke beroepen, zoals binnen de zorg en techniek. Voorafgaand aan Skills Juniors doen de leerlingen op school verschillende proefjes waardoor zij geïnspireerd worden om aan de slag te gaan met wat ze later willen worden. Na deelname aan het kampioenschap is er nog een afsluitende opdracht. De opdrachten op school en het kampioenschap vormen een samenhangend programma waardoor op een educatieve en leuke wijze het belang van ‘wat wil je later worden?’ onder de aandacht van de leerlingen en hun ouders wordt gebracht.

Het kampioenschap

Tijdens het kampioenschap doorlopen de basisschoolleerlingen in teamverband een spannend parcours van alle wedstrijdopdrachten. Ze worden daarin begeleid en beoordeeld èn beoordelen zelf ook hoe leuk zij de specifieke opdracht vonden. Door deze wedstrijdjes krijgen ze onbewust een inkijkje in een beroepsrichting en de vaardigheden die daarbij horen. De leerlingen krijgen één uur de tijd om alle activiteiten te doorlopen. Daarna is het tijd voor de beoordeling. Een jury kent punten toe aan alle wedstrijdopdrachten en komt zo tot een eindscore.

Het kampioenschap bestaat uit een voorronde en een finale. Na afloop van de finale worden de winnaars op het podium geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen. Ook mogen zij zichzelf een jaar lang ‘Kampioen Skills Juniors’ noemen in het specifieke wedstrijdonderdeel. Elke deelnemer van Skills Juniors gaat naar huis met een certificaat.

Eerste kennismaking met beroepskeuze

Skills Juniors is naast een uitdagende vakwedstrijd ook een eerste kennismaking met de beroepskeuze. De leerlingen ontvangen na afloop van het kampioenschap een dossier met de resultaten, bedoeld voor de ouders. Dit is een mooi aanknopingspunt voor een gesprek over vervolgopleidingen. Als extra input krijgen ouders ook handige informatie over het LOB-proces waar de leerling de komende periode mee te maken krijgt.

skills-juniors-wat-is